Bespanning tennisracket
De bespanning van het tennisracket is een van de belangrijkste componenten van een racket. De bespanning bepaalt namelijk voor een groot gedeelte de speeleigenschappen. Hoewel veel spelers er vaak maanden over doen om een geschikt racket te vinden, wordt er vaak (te) weinig aandacht besteed aan de keuze van een snaar. Ook hier worden veel vragen opgeroepen.
- Een dikke of een dunne snaar?
- Soepel of stug?
- Hoge of lage spanning?
- Dicht of open snarenpatroon?
De dikte van snaren wordt in mm aangegeven. Een dikkere snaar (> 1.33 mm) gaat doorgaans langer mee, maar geeft ook minder controle (balgevoel). Een dunnere snaar (< 1.33 mm) geeft veel balgevoel, maar gaat minder lang mee. Met dunnere snaren kan je gemakkelijker topspin ballen slaan.
Daarnaast is er nog onderscheid te maken tussen soepele en stugge snaren.
Ook de spanning van de snaren spelen natuurlijk een grote rol. Een lage spanning (23-26 kg) geeft meer comfort terwijl een wat hogere bespanning (26-30 kg) meer controle geeft. Het beste kan je de snaar gebruiken die door de fabrikant wordt geadviseerd. Helaas is deze vaak niet leverbaar of zijn ze erg duur. Ook hier geldt: probeer verschillende snaren en kijk welke het fijnste speelt.
De meest voorkomende snarenpatronen zijn:
Lengte x breedte: 18 x 19, 18 x 20, 16 x 18, 16 x 19, 16 x 20
Waarom is dit niet bij alle rackets gelijk?
Dat heeft voornamelijk te maken met enerzijds de bladvorm en bladgrootte en anderzijds met de bedoeling van de fabrikant. Voornamelijk de lengtesnaren bepalen voor een belangrijk deel een aantal belangrijke eigenschappen van het racket. Bij weinig (16) lengtesnaren zijn de mazen groter. Dit bevordert het comfort van het racket maar verlaagt de slijtvastheid van de snaar. Bij 18 lengtesnaren worden de onderlinge mazen kleiner. Dat bevordert de controle van het racket èn verhoogt de slijtvastheid van de bespanning. Deze rackets zijn dus het meest geschikt voor gravelspelers en ‘snarenslopers’.
Met minder snaren kan je gemakkelijker topspin ballen slaan.
Waarom is de tennisracket bespanning zo belangrijk?
Heel wat jaren geleden, werd er uitsluitend met houten rackets gespeeld. Deze houten tennisrackets waren zwaar. Dit was tóen echter geen probleem omdat het tennisspel trager was, dus men had meer tijd om een goede achterzwaai te maken en het gewicht van het tennisracket ‘in de slag’ te gebruiken. Door deze factoren was de bespanning van het tennisracket niet van essentieel belang.
Tegenwoordig is het tennisspel (heel) veel sneller geworden. De tennisbal komt met een hogere snelheid naar je toe, waardoor je sneller moet omschakelen van forehand naar backhand. Gewicht (lees zwaar tennisracket) is nu bij veel speltypes (net-, serve- en volleyspel) niet gewenst.
Je bent later bij de bal en er daarbij komt het risico van arm- of schouderproblemen. Als gevolg van deze ontwikkelingen zijn lichtere rackets op de markt gekomen en is er overgeschakeld op kleinere en daardoor meer comfortabele gripmaten.
Door deze ontwikkelingen is de bespanning het belangrijkste onderdeel van het tennisracket geworden. Onderzoeken hebben aangetoond dat de uiteindelijke speeleigenschappen van het racket voor 60% worden bepaald door de bespanning van het racket.
Waarom uw racket laten bespannen bij onze bespanservice in Leeuwarden en omstreken?
Wij bespannen uw tennisracket voor 20 euro. Hiernaast kunt u bij ons ook een nieuwe tennisgrip krijgen voor 5 euro extra. U kunt uw racket bij ons afgeven in Leeuwarden, maar ook in Dronrijp. Wij houden bij welke type bespanning u afneemt en het aantal kilo dat er op uw racket gezet is. Hierdoor weten wij bij een eventuele vervolg welke bespanning u had.
Klik hier om te zien waar u uw tennisracket kunt laten bespannen door ons: racket bespannen in Leeuwarden en Dronrijp.